Elke vezel van ROFA ademt duurzaamheid. Het komt nadrukkelijk naar voren in een van onze belangrijkste processen: het herstofferen van zitmeubilair. We geven goede meubels een mooie en duurzame nieuwe jas, zodat ze er weer als nieuw uitzien en voor een maximale periode hun waarde behouden. Zo hoeven er minder stoelen gemaakt te worden, vindt er minder transport plaats en is er véél minder verpakkingsmateriaal nodig.
Een goed voorbeeld van onze duurzame werkwijze is onze productlijn Moduplus. De duurzame werkwijze van Moduplus blijkt uit onderzoek van INSIDE/INSIDE; het onafhankelijke online platform dat inzichtelijk maakt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is. INSIDE/INSIDE heeft berekend dat de ecologische voetafdruk van een samengestelde driezitsbank van Moduplus rond de drie euro bedraagt. Ter vergelijking: de voetafdruk van een ‘normaal’ bankstel bedraagt al gauw meer dan honderd euro.
Daar blijft het niet bij. Al lang voordat duurzaamheid en circulariteit debatonderwerpen waren, waren wij ermee bezig. We hebben flink geïnvesteerd in computergestuurde snijmachines die elke centimeter van de stof benutten. Ons productieafval, en dat is relatief erg weinig, persen we. Vervolgens leveren we het aan andere partijen, die daar weer nieuwe materialen van maken. Dit geldt voor afval van stof, karton, plastic en polyether-schuim. Van ons stofafval bijvoorbeeld maakt een verwerkingsbedrijf nieuw materiaal, zoals ondertapijten.
Ook ons schuimafval gunnen we een reïncarnatie. We upcyclen het tot nieuw schuim, waarna we het gebruiken in nieuwe meubels die we bij ROFA maken. Hetzelfde doen we met onze AkoestiekA-lijn. De geluidsabsorberende panelen van AkoestiekA zijn vervaardigd uit gerecyclede petflessen. Uitsluitend gerecycled materiaal komt in aanmerking om geselecteerd te worden voor het productieproces. Van weggooien moeten we weinig hebben.
Bij ROFA voeren we een cradle to cradle-stoffencollectie die ook nog eens volledig biologisch afbreekbaar is en een Second Nature-stoffencollectie die op basis van brandnetelvezels is gemaakt. En uiteraard hebben we een uitgebreid gamma stoffen die allemaal ISO 14001-gecertificeerd zijn.
Als je op Google Earth ons adres intypt en wat inzoomt, zie je dat het dak van ROFA is bedekt met zonnepanelen. Het zijn er 342, om precies te zijn. Ook maken we gebruik van een warmtepompinstallatie die aardwarmte levert. We zijn al niet meer op het gasnet aangesloten, maar werken volledig gasloos.
Met onze werkwijze realiseren we 110 ton CO2-reductie per jaar. We besparen het equivalent van 6.000 bomen per jaar. Bij ROFA werken we volledig energieneutraal. Iets waar we zelf ook veel energie van krijgen.
Niet alleen onze werkwijze is duurzaam. Onze producten zijn dat ook; ze gaan lang mee. We gebruiken uitsluitend de állerbeste materialen, die door vakmensen worden verwerkt tot topproducten waar mensen buitengewoon lang plezier van kunnen hebben.